Delphi ve veritabanı uygulamaları ile milyoner olmak!

14 01 2007


delphi.about.com sitesinde bir yazı var. Sizi bir teste tabi tutuyor. Bu testte Delphi ile Veritabanı uygulamaları konusundaki beceri ve bilginizi sınayabilirsiniz. Tabi bu test sonucunda, delphi ile veritabanı uygulamalarında bir milyoner olup olamayacağınıza karar vereceksiniz.


Test sonuçları yazının sonunda verilmiştir. Sorular ve cevaplar delphi.about.com’daki orjinal testten alınmıştır. Çeviri haricindeki diğer hatalar için lütfen delphi.about.com’u muhattab alınız. Eğer benim tercümemde bir hata var ise lütfen bildiriniz.

1. Basit ifade ile bir veritabanı:

a) Bir sistemdeki tüm dosyaların koleksiyonudur.
b) Bir klasör içindeki tüm dosyaların koleksiyonudur.
c) DBF uzantılı tüm dosyaların koleksiyonudur.
d) İlgili verilerin (data) bir koleksiyonudur.

2. Delphi ile farklı tipteki veritabanlarına bağlanabiliyoruz. Microsoft’un ADO adlı veritabanı arabirimi:

a) Microsoft’un BDE sürücüleri takımıdır.
b) Bir sürücüdeki DAO ve RDO’dur.
c) Size çeşitli veritabanlarına erişim iznini veren “COM bileşenleri” takımıdır.
d) MS Access erişimi sağlayan takım setidir.

3. Delphi’de ADO kullanarak, bir MS Access tablosundaki verilere erişim (okuma ve yazma) esnasında; en az hangi üç bileşeni uygulamamızdaki formun üstüne eklemeliyiz?

a) TTable, TQuery, TDBGrid
b) TADOTable, TDbGrid, TDataSource
c) TDataSource, TADOTable, TADOConnection
d) TDbGrid, TDBEdit, TADOQuery

4. Açıkçası Delphi’de ADO ile bir MS Access veritabanından veri alabilmek için, ConnectionString özelliğini tanımlamamız gerekiyor. Bir ConnectionString özelliği ise:

a) Veritabanının fiziki olarak depolandığı yeri ve ona nasıl erişeceğimizi gösterir.
b) Bir BDE takma adıdır.
c) MDB dosyası ve klasörünün yerini işaret eder.
d) Tüm veritabanı bileşenleri ile birlikte birbiren bağlar.

5. TADOConnection bileşeninin ana amacı:

a) Veritabanından bir veriyi görüntülemektir.
b) Veritabanındaki bir sorguya bağlanmaktır.
c) ADO veri deposu ile bir bağlantıyı kurarmaktır.
d) Verinin görüntülendiği görsel veri-farkındalığı bileşenlerine veritakımı bileşenlerini bağdaştırır.

6. DBNavigator bileşeni:

a) INSERT, DELETE ve CANCEL gibi işlemleri sağlar.
b) Bir veritabanı bağlantısı yoluyla, tüm veritabanı bileşenlerini yönlendirir.
c) Basit ve dostça, kayıt-kümesi (recordset) yönlendirilmesi aracıdır.
d) Veritabanı rapor oluşturmak için kullanılır.

7. TField bileşen(ler)i nedir?

a) Çalışma anında, veri-kümesinin işaret ettiği görsel olmayan nesneleridir.
b) Bir veri-kümesi içinde veriyi düzenlemek üzere TEdit’den türetilen bilşenlerdir.
c) TADODataset ile bir veri-kümesi içindeki her bir alana bağlantıyı sağlayan görsel olmayan bileşenlerdir.
d) Bir DBGrid içindeki herbir veri-kümesinin gösterimidir.

8. Ne zaman ki bir veritabanı tablosundaki tüm satırlara erişebilmek için kullandığımız TADOTable bileşeni ile hangi metodu kullanarak veri alımını sağlıyabiliriz.

a) TADOTable.Open
b) TADOTable.OpenTable
c) TADOTable.SetActive
d) TADOTable.GetData

9. Sadece MAAŞ alanı bulunan bir veritabanı tablosuna bağlı ADOTable1 adlı bileşeniniz var diyelim. Bu tabloda sadece bir alan var (MAAŞ). Buna göre aşağıdakilerden hangisi MAAŞ adlı alandaki değere ulaşmamızın doğru yolu değildir?

a) ADOTable1.GetValueOf(Salary)
b) ADOTable1Salary.Value
c) ADOTable1.Fields[0].Value
d) ADOTable1.FieldByName(‘Salary’).Value

10. Bir veri-kümesini (kayıt) düzenleme (edit) esnasında değişikliklerin uygulanması için kullandığımız metod nedir?

a) SaveChanges
b) Post
c) Refresh
d) Update

11. Sorgu kullanarak bir ADO veritabanından bir veya birden çok tablo’dan veri çekebilmek için kullanılan bileşen hangisidir?

a) TQuery
b) TADOView
c) TADOQueryTables
d) TADOQuery

12. Aşağıdaki yöntemlerden hangisi bir veri-kümesinde (dataset) ara-bul-getir (search) görevi yapmaz?
Bu sorudaki şıkları değiştirdim, sanırım hatalı yada eksik ifade kullanılmıştı. Orjinal soru için tıkla

a) Locate
b) Lookup
c) Seek
d) FindFirst, FindPrev, FindNext, FindLast

13. FILTER özelliği TRUE yapılmış bir TADOTable’ın kullanıldığı bir Client/Server uygulamanız var. Filitre kullanılması durumunda filitre:

a) Client tarafından belirlenir.
b) Server tarafından belirlenir.
c) Her iki taraftan belirlenir.
d) TADOTable’ın filitre özelliğini desteklemez.

14. Eğer 15 alan içeren bir tablodan 4 alana ihtiyacınız varsa; neden TADOTable değilde, TADOQuery kullanırsınız?

a) TADOTable ve filitre özelliğiyle daha iyi bir kullanım olurdu.
b) Hayır, mutlaka TADOTable kullanırdım.
c) TADOQuery ile belirli alanları geri döndürerek ağ trafiğini azaltır ve performansı arttırırdık.
d) TADOQuery hızlıdır.

15. TFiled.OnValidate olayının amacı nedir?

a) OnBeforeValidate olayının tetiklenmesinden sonra eğer bir hata meydana gelmediyse; veri alanının başarıyla güncellenmesine olanak sağlar.
b) Düzenleme amacıyla tetiklenen veri alanının biçimlendirilmesine izin verir.
c) Görüntülenme amacıyla tetiklenen veri alanının biçimlendirilmesine izin verir.
d) Verinin kaydedilmeden önce onun test edilmesine izin verir. Eğer girilen veri uygunsuz şekilde kaydedilmek istenirse, bir hata meydana gelir.

16. İki alfanümerik alan içeren yeni bir tablo oluşturmak için aşağıdaki SQL komut dizilimlerinden hangisini kullanmalıyız?

a) SELECT NEW Table (FirstField TEXT(20), SecondField TEXT(10))
b) CREATE Table (FirstField TEXT(10), SecondField TEXT(10))
c) CREATE NEW Table (FirstField STRING(10), SecondField STRING(10))
d) ALTER Table (FirstField TEXT(10), SecondField TEXT(10))

17. Bir uygulamanın, iki adet TADOQuery arasında asıl-detay (master-detail) ilişkilendirilmesine ihtiyaç vardır. Diyelim ki, asıl SQL sorgumuz ADOQuery1, DataSource1’den okuma yapıyor. Bu uygulama ile detay sorgu ADOQuery2 bileşenin DataSource özelliğini nasıl ayarlamalıyız?

ADOQuery1.SQL.Text := ‘select * from orders’
ADOQuery2.SQL.Text := ‘select * from items where orderNo = :orderNo’

a) ADOQuery2.DataSource = DataSource1
b) ADOQuery2.DataSource = DataSource2
c) ADOQuery2.DataSource = ADOQuery1.SQL
d) ADOQuery2.DataSet = DataSource1

18. Hangisi veritabanı grafiksel raporları için güçlü bir araçtır.

a) TDrawGrid
b) TChart
c) TDBChart
d) TADOChart

19. Başka bir tablodan veya önceden tanımlanmış değerler listesinden bir değer seçebilmemize imkan veren iki adet veri-farkındalığı olan kontrol bileşenleri hangileridir?

Two data-aware controls that enable us to choose a value from another table or from a predefined list of values are

a) TDBLookupListBox and TDBLookupComboBox
b) TDBListBox and TDBComboBox
c) TDBLookupListBox and TDBADOLookup
d) TDBADOListBox and TDBADOComboBox

20. Genellikle, ……… amacıyla bir TDataModule sınıfı kullanılmazdı.

a) kodlama ve veri erişimi paylaşımı
b) tasarım anında görsel düzenleme
c) kod bakımı ve kuralların merkezileştirilmesi
d) bir veritabanındaki TÜM tablolara erişim

21. Aşağıdaki olay-tetikçilerinden hangisi TADODataset’e bağlı tipik bir HATA yordamı değildir?

a) OnPostError
b) OnFilterError
c) OnEditError
d) OnInsertError

22. Veri kaynağına kaydet veya değişikliklerden vazgeçme yaptırımını TADOConnection ile beraber Delphi’de ADO’nun muamele (transaction) sürecinde şu üç metod kullanılır:

a) BeginTransaction, CommitTrans and UndoChanges
b) StartTrans, CommitTrans and UndoTrans
c) BeginTrans, UpdateTrans and RollbackTrans
d) BeginTrans, CommitTrans and RollbackTrans

Evet sabırla buraya kadar geldiyseniz, sonuç ne olursa olsun siz bu işi çok seviyorsunuz demektir. Tabi gerçekten teste katıldıysanız.

Hadi şimdi cevaplara bakalım. Eğer 22 sorunun hepsini doğru bildiyseniz siz bir ADO ile programlama konusunda GURU sayılıyormuşsunuz. (1-2 soru istisna, yanlış yapmış olabilirsiniz)

Cevaplar:

1. D
2. C
3. B
4. A
5. C
6. C
7. A
8. A
9. A
10. B
11. D
12. D
13. A
14. C
15. D
16. B
17. A
18. C
19. A
20. D
21. B
22. D

Kaynak

Reklamlar

İşlemler

Information

3 responses

17 02 2007
serkan

selam ben afyon kocatepe bilgisayar teknolojisi ve programlama öğrencisiyim.hocamız bize delphide veritabanı uygulaması ile ilgili bir çalışma yapmamızı istedi.ben bir öğrenci veritabanı uygulaması yapmak istiyorum öğrencilerin notları vize ve final olmak üzre.öğrencinin adı soyadı gibi bilgileri barındıran.bana yardım cı olabilirmisiniz.msn adresim
necati_hoding@hotmail.com iyi günler.

21 02 2007
esra

thank you very much !?!?

6 03 2007
eyüp

BDE, ADO tabanlı veritabanı uygulmaları için seçiliş güzel sorular.
Bence InterBase veritabanı sunucusu daha gelişmiş özellikler sunuyor.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s




%d blogcu bunu beğendi: